bannerr
Arsanızı Biz Satalım
1000+ Üzerinde başarılı satış.
TR | EN | AR
Müşteri Temsilcisi
Yavuz Sultan Selim Köprüsü
GERİ DÖN

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen köprü. İsmi dokuzuncu  Osmanlı Padişahı ve ilk Osmanlı halifesi. Selim'e ithafen verilmiştir. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

Köprü 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 322 metre kule yüksekliği ile eğik askılı köprü sınıfında dünyanın en yüksek, tüm köprü sınıflarında Fransa'da bulunan MillauViyadüğü’nden sonra ikinci en yüksek kulesine sahip asma köprüsü ve 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun, tüm asma köprüler arasında 9. en uzun orta açıklığa sahip asma köprüsüdür.

Köprünün temeli 29 Mayıs 2013'te atıldı. 27 ayda 8,5 milyar lira harcanarak inşa edilen köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun 169 kilometrelik kısmı 27 Ağustos 2016'da trafiğe açıldı

 

Tarihçe

İhalede Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Odayeri-Paşaköy'ün yap-işlet-devret modeli ile ve Kuzey Marmara Otoyolu (kalan kısımlar)'nun da özkaynakla inşa edilmesi şeklinde planlanmıştır. Yatırımın KDV'den istisna tutulması sebebiyle ihalesi 15 gün ertelenmiştir. 20 Nisan'da yeniden ihalesi yapılmıştır. 11 firmanın şartname aldığı ihalede 5 firma teklif vermiştir.

  • Salini-Gülermak Ortak Girişimi
  • İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu,
  • China Communications Construction-Doğuş İnşaat Ticaret AŞ-Yapı Merkezi-Arkon İnşaat Ortak Girişimi,
  • Mapa İnşaat ve TİC.AŞ.
  • Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat
  • İhaleyi 29 Mayıs 2012'de, 10 yıl 2 ay 20 gün ile en kısa yapım ve işletim süresini veren İçtaş-Astaldi (İtalyan) ortaklığı kazanmıştır. Yüklenici firma, yedi bankadan $2,3 milyar kredi çekti. Köprünün temelleri dönemin cumhurbaşkanı Abdullah GÜL ve dönemin Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN'ın da katılımı ile 29 Mayıs 2013'te atılmıştır

6 Mart 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, dönemin Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU ve dönemin Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM'ın katılımıyla köprüdeki son tabliyenin montajı ile iki kıta üçüncü kez birleşmiştir.

 

Ağaçlandırma planlaması

Hükûmet, proje kapsamında kesilen her bir ağaç için dört ağaç dikmeyi planlamıştır. Proje güzergahında bulunan 300.000 ağaç başka yerlere aktarılmıştır. Proje kapsamında 1400 hektar alanın ağaçlandırılması kararlaştırılmış olup bu plan kapsamında yaklaşık 1100 hektar alan için taahhüt yerine getirilmiştir. Kalan 300 hektar alana ilave olarak ek yollar sebebi ile 1000 hektar alan daha ağaçlandırılmasına karar verilmiştir. Ağaçlandırma taahhütlerinin yerine getirilmesi durumunda, 2400 hektar alan ağaçlandırılacaktır. Resmî rakamlara göre günümüzde bu projede şu an 2,5 milyon ağaç dikilmiştir. Proje kapsamında dikilecek toplam ağaç sayısı 5,1 milyondur.Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile yapılan anlaşmalara göre ICA, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Proje güzergâhına 604 bin fidan dikecek.

 

Açılış töreni

Köprü 26 Ağustos 2016'da gerçekleştirilen resmî tören ile hizmete açıldı. Törene Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bahreyn Kralı Hamad Bin İsaEl Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı BakirIzetbegovic, Makedonya Cumhurbaşkanı Corgeİvanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa AKINCI, 11. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL , eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu , TBMM Başkanı İsmail Kahraman , Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar'ın yanı sıra Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcı Dimitri Kumsisihvili ile birlikte birçok bakan, milletvekili ve halk katıldı.

27 Ağustos 2016 saat 00:00'da köprü araç trafiğine açıldı. Ayrıca 31 Ağustos 2016'ya kadar geçişlerin ücretsiz olacağı açıklandı

 

Araç geçişleri ve ücretler

İhaleyi kazanan yatırımcıya, günlük 135 bin otomobil eşdeğeri geçiş güvencesi verildi. Devlet, öngörülen sayıda aracın geçmemesi halinde, aradaki farkı yatırımcıya ödeyecek.İstanbul'da boğazı geçecek tüm ağır vasıtaların Yavuz Sultan Selim köprüsünü kullanması zorunlu kılındı.

2016 yılı sonuna kadar köprüden geçen her otomobil 9.90, ağır vasıtalar ise 21.29 Türk Lirası geçiş ücreti ödeyecek. İlk beş gün köprü geçişlerinden ücret alınmamıştır.

 

 

Ücret karşılaştırması

Ücretler (gidiş-dönüş)

 

Tünel

Köprüler

Araç Sınıfı

Toplam uzunluk

Geçiş süresi

Avrasya Tüneli

13600 metre

(15+15 dakika)

Boğaziçi

1560 metre

(4+4 dakika)

Fatih Sultan Mehmet

1510 metre

(4+4 dakika)

Yavuz Sultan Selim

2164 metre

(4+4 dakika)

1 (Aks Aralığı 3.20’den Küçük 2 Akslı Araç)

34

₺4,75

₺4,75

₺9

2 (Aks Aralığı 3.20’ye Eşit ve Büyük 2 Akslı Araç)

42

₺6

₺6

₺18

3 (Aks Sayısı 3 Olan Araç)

Giremez

Giremez

Giremez

₺42

4 (Aks Sayısı 4 veya 5 Olan Araç)

Giremez

Giremez

Giremez

₺?

5 (Aks Sayısı 6, 7, 8 ve Daha Fazla Olan Araç)

Giremez

Giremez

Giremez

₺?

6 (Motosiklet)

Giremez

₺4,75

₺4,75

?